O izložbi Znakovlje pobjednika

Pred vama se, u povodu dvadeset i pete obljetnice Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske, nalazi virtualna izložba znakovlja iz Domovinskog rata. Njih su s ponosom nosili branitelji koji su znakovlje često i sami izrađivali. Iz njih se zrcalio prkos i odlučnost, ponekad i doza ironije.

Postali su s vremenom prepoznatljivi simboli odlučnosti, slike prkosa, iskaz pobjedničkog duha. Ovo znakovlje predstavlja veliki mozaik svehrvatske pobjede. Odraz je duha hrvatskog čovjeka koji se odazvao pozivu Domovine da je brani, obrani i oslobodi.

Svaki autor oznake u nju je unosio svoje viđenje, ističući tako poruke za koje su smatrali da njihove postrojbe čine posebnima, jedinstvenima. Ono je svjedok povijesnog, časnog vremena u kojem su, u dvadeset i petogodišnjem hodu, od vojske branitelja Domovine, naše Oružane snage izrasle u pobjedničku silu.

Gledajući danas ovo znakovlje, kao da na, usudili bi se reći, neposredan način, možemo osjetiti duh tog vremena, vremena odlučnosti, vremena žrtve, prkosa, zajedništva, časnih trenutaka tegobne, ali časne hrvatske povijesti.

Vjerujemo kako smo ovom izložbom obuhvatili većinu hrvatskog ratnog i vojnog znakovlja, kojega smo sustavno obradili i pripremili za objavljivanje. Vjerojatno njihov broj nije konačan.

Stoga i pozivamo sve one ljubitelje hrvatskog ratnog i vojnog znakovlja da nam se jave ukoliko u svojim kolekcijama imaju znakovlje koje nismo objavili. Zajednički nam je interes nastaviti i upotpuniti ovaj pobjednički mozaik.

Javiti nam se možete na e-mail infor@morh.hr ili telefonom na ove brojeve.

 

Autor izložbe:  Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane RH.